Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Scilifelab får 70 miljoner av EU för att utbilda postdoktorer inom life science
Den nationella forskningsinfrastrukturen Scilifelab får 70 miljoner kronor via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder (MSCA) för en satsning på ett utbildningsprogram för postdoktorer. Programmet är tänkt att bidra till innovativ forskning och långsiktig karriärutveckling för forskare inom life science.
Satsningen är ett samarbete mellan Scilifelab, lärosäten samt forskningsinstitut och företag inom bioteknik och medicinteknik för att utbilda framtidens ledare inom life science. Programmet syftar till att skapa samverkan mellan de olika sektorerna, både i Sverige och internationellt, och överbrygga klyftan mellan grundforskning och innovation. Tillskottet av medel via MSCA:s utlysning COFUND innebär att EU-kommissionen går in med hälften av kostnaderna för programmet.
Fokus för utbildningen är forskning inom fem nyckelområden: cell- och molekylärbiologi, precisionsmedicin och diagnostik, evolution och biologisk mångfald, epidemiologi och infektionsbiologi samt läkemedelsutveckling. Forskarna ska bland annat få lära sig att använda avancerade tekniska lösningar för att effektivt hantera och analysera stora dataset som är typiska inom life science.
PULSE (Programme for Future Leaders in Life Science) som programmet ska heta, lanseras hösten 2024 och erbjuder utbildning för 48 postdoktorer under 3 år. Utbildningen kommer att ges på nio svenska lärosäten, där forskarna kan välja att vara verksamma hos någon av programmets samarbetspartners inom akademin eller i näringslivet, i Sverige eller internationellt.
En första utlysning öppnar i januari 2025.
– Utvärderingen av ansökningar till MSCA sker utifrån excellens. Att Sverige genom Scilifelab nu får medel från EU för ett program för unga lovande forskare inom life science är ett kvitto på att svensk forskning ligger i framkant, säger Madeleine Durbeej-Hjalt, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.
De postdoktorer som rekryteras inom de beviljade projekten är toppkandidater från hela världen – något som kommer att accelerera svensk life science-forskning och bidra till ökad kunskap inom områden där utmaningarna för samhället är stora, menar hon.
– Det är även en tydlig signal om vikten av att bygga upp kraftfulla, långsiktiga satsningar inom området.
Vetenskapsrådet delar ansvaret som nationell kontaktpunkt (NCP) för MSCA, med Vinnova.
– Detta visar att det går att lyckas med ansökan till EU. Förhoppningsvis kan det inspirera fler organisationer och forskare att söka sig till MSCA och se de möjligheter som finns. Visst, det är hård konkurrens och kanske behöver man söka flera gånger, men det går. Det finns flera goda svenska exempel som lyckats inom utlysningen MSCA-COFUND, säger Isabel Dellacasa Lindberg, nationell kontaktpunkt (NCP) för MSCA.
Läs mer om programmet PULSE på Scilifelab:s webbplats Länk till annan webbplats.
Om Scilifelab
Scilifelab (Science for Life Laboratory) är en nationell forskningsinfrastruktur som har verksamhet vid de flesta större svenska lärosäten. Ett av Scilifelab:s kärnuppdrag är att tillhandahålla tekniska lösningar som främjar storskaliga analyser av biologiska processer på molekylär nivå.
Om MSCA
Marie Skłodowska Curie-åtgärder (MSCA) är ett program inom Horisont Europa som syftar till att öka forskarrörligheten mellan länder och mellan akademi och näringsliv. Nästa utlysning av MSCA-COFUND stänger 26 september 2024.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 5 september 2024
Nu har Europeiska forskningsrådet, ERC, publicerat resultatet för ERC Starting Grant i 2024 års utlysning. 494 forskare i Europa får 1,5 miljoner euro vardera för att utveckla sin forskning och bygga upp sina forskargrupper. 22 av forskarna har en sv...
-
Nyhet |
Publicerad 30 augusti 2024
DARIAH står för Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities och är en europeisk forskningsinfrastruktur som stödjer digital forskning och undervisning inom humaniora och konst. Det svenska medlemskapet innebär att infrastrukturen blir...
-
Evenemang |
Publicerad 30 augusti 2024
Hur kan ESS och MAX IV stärka den svenska life science- och medicintekniksektorn? Den frågan är i fokus vid årets ESS/MAX IV Summit i Mölndal.