Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Ny kunskapsöversikt visar att ungdomsbrottsligheten har minskat
Ungdomsbrottsligheten har minskat under 1990-talet och fram till 2022. Det visar en ny kunskapsöversikt om svensk forskning inom området. En annan slutsats är att tidiga och riktade insatser mot individen har bäst effekt när det gäller att förebygga ungdomsbrott.
En ny kunskapsöversikt om ungdomsbrottslighet visar att ungdomar begår såväl traditionella brott som internetrelaterade brott och grövre brott som är vapenrelaterade. De allra vanligaste brotten är lindrigare stöldbrott och skadegörelse. De ungdomar som begår grova våldsbrott, som skjutningar och knivvåld, är förhållandevis få till antalet.
Brottsligheten bland unga har sedan mitten av 1990-talet minskat både nationellt och internationellt. Förklaringen är framför allt att ungdomars rutiner har förändrats över tid och att de tillbringar allt mindre tid i riskfyllda miljöer. Det har också skett förändringar i föräldrakontroll och i ungdomars relation till skolan och attityder till brottslighet. Forskning tyder dock på att denna minskning bromsats upp när det gäller vissa typer av brott, till exempel snatteri och skadegörelse.
En slutsats av kunskapsläget är att det bästa sättet att förebygga brott bland unga är att rikta insatser direkt mot individen och påverka och minska deras benägenhet att begå brott. Det görs bäst genom att sätta in brottsförebyggande metoder på ett tidigt stadium i ett barns liv och att fokusera på individ, familj, skola och andra centrala instanser i samhället. Andra viktiga insatser är att arbeta fram och implementera metoder som visat sig ha en brottsförebyggande effekt. Det kan exempelvis handla om ökad kameraövervakning och ökade insatser vid platser med hög brottskoncentration.
Identifierade kunskapsluckor
Kunskapsöversikten visar att det finns förhållandevis god kunskap om de främsta orsakerna till att vissa ungdomar begår brott, men att det finns flera kunskapsluckor där forskning behövs. Några exempel:
- Har andelen unga som inte begår brott blivit fler över tid, samtidigt som den andel unga som faktiskt begår brott, begår fler brott?
- Kunskap om de brott som ungdomar begår på internet, både dess omfattning och dess karaktär.
- Kunskap om det grova våldets omfattning och karaktär. Framför allt behövs ökad förståelse om de mekanismer som ligger till grund för att ungdomar involveras i organiserade kriminella miljöer.
- Kunskap om samspelet mellan individ och miljö, i sociala medier och i andra internetrelaterade aktiviteter.
Nationellt forskningsprogram om brottslighet
Vetenskapsrådet driver sedan 2021 ett nationellt forskningsprogram om brottslighet. Programmet ska bidra till ny kunskap om kriminalitetens orsaker men även om metoder för att förebygga och bekämpa brott.
Läs mer om det nationella forskningsprogrammet om brottslighet
Mer inom samma ämne
-
Publikation |
Publicerad 22 november 2024
Denna kunskapsöversikt visar bland annat i vilken omfattning ungdomar begår brott, och ökningen och minskningen av olika brottstyper i samhället från 1990-talet och framåt. Den identifierar också metoder som fungerar brottsförebyggande. Syftet med k...
Nyckelord:
-
Evenemang |
Publicerad 15 november 2024
Hur ser utvecklingen av ungdomsbrottsligheten i Sverige ut? Vilka brott begår barn och unga? Och vad kan man göra för att förebygga ungdomsbrottslighet? I detta webbinarium diskuterar forskare och praktiker ungdomsbrottslighet.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 17 oktober 2024
Nästa år går det att söka projektbidrag inom tre av våra nationella forskningsprogram: digitaliseringens samhälleliga konsekvenser, brottslighet och segregation. Vi välkomnar ansökningar från samtliga vetenskapsområden liksom tvär- och mångvetenskapl...