Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Vetenskapsrådet tilldelas EU-medel för Polar Connect Step 1
Nu inleds nästa delprojekt i Polar Connect – där fem nordiska aktörer går samman för att säkra framtidens globala digitala infrastruktur. Projektet innebär också möjligheter att samla in data för forskning om Arktis.
Polar Connect är ett initiativ som etablerar en robust och tillförlitlig fiberförbindelse mellan Europa och Asien, längs en ny rutt via Arktiska Oceanen. Nu står det klart att EU-kommissionen beviljar 40 miljoner kronor till delprojektet “Polar Connect Step 1”.
Vetenskapsrådet koordinerar Polar Connect Step 1 via Sunet och har tilldelats EU-medlen tillsammans med NORDUnet, Polarforskningssekretariatet, Danmarks Tekniske Universitet och Global Connect.
– Genom EU-finansieringen kan vi samarbeta med fler möjliga aktörer inom fiberoptisk datakommunikation, sensorutveckling, arktisk forskning och logistiskt stöd. Jag tror det blir lätt att hitta samarbetspartners då projektet har väckt stort intresse inom EU och även i Japan och Korea, säger Magnus Friberg, projektledare och senior rådgivare på Sunet.
I Polar Connect Step 1 skapas de tekniska, ekonomiska och politiska förutsättningarna för en ny fiberförbindelse med Asien, vilket ger en betydligt säkrare och kortare förbindelse än dagens alternativ. Arbetet inleds med projekteringen för en fiberoptisk kabel mellan Nordkalotten och östra Asien över den Arktiska Oceanen. Samtidigt påbörjas processen med att skaffa de tillstånd som behövs.
En avgörande del i projektet är att använda isbrytaren Oden för karteringen av Arktis havsbotten – en av världens mest outforskade regioner.
– En fiberoptisk sjökabel tillverkas efter havsbottnens egenskaper, rullas upp på en båt och måste läggas med god precision. Därför måste noggranna mätningar göras av havsbotten innan man bestämmer exakt rutt och tillverkar kabeln. Genom att kartera havsbotten i Arktis uppnår vi två viktiga mål samtidigt – vi samlar både data för Polar Connect och viktiga data som kan öka forskarnas förståelse av Arktis, tillägger Magnus Friberg.
Läs regeringens pressmeddelande på regeringen.se Länk till annan webbplats.
Läs mer om Polar Connect på Nordunets webbplats Länk till annan webbplats.
Så kommer forskare kunna dra nytta av projektet
Arbetet med karteringen av Arktis havsbotten är en möjlighet för forskare att öka förståelsen om havsbottnen i Arktis, i synnerhet områden som Lomonosovryggen, Alpharyggen och Gakkelryggen. Forskare kommer att kunna engagera sig i projektet genom att delta i diskussionen om vilken data från Arktis havsbotten som kan vara användbar för dem. På så vis kan de vara med och påverka tillverkningen av kablar och sensorer och bidra till Polar Connect med ett forskarperspektiv. Information om aktuella webinarium och andra aktiviteter kommer att publiceras på projektets webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 22 januari 2025
Vetenskapsrådet förlänger samarbetsavtalet om neutronkällan ISIS för att säkra tillgången till neutronspridningsresurser för forskare i Sverige.
Nyckelord:
-
Nyhet |
Publicerad 21 januari 2025
I Australien och i Sydafrika byggs teleskop som när de är klara kommer att vara världens mest kraftfulla. Nu har Sverige undertecknat en konvention om medlemskap i SKAO, organisationen bakom teleskopen.
-
Evenemang |
Publicerad 14 januari 2025
Den första noden inom det europeiska öppna forskningsmolnet EOSC lanserades hösten 2024. Noden ger tillgång till forskningsdata och andra forskningsresurser. På det här webbinariet får du koll på hur den kan användas.