Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Tyck till om ramprogrammets framtid – är en konkurrenskrafts­fond rätt väg att gå?

Förberedelser för EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation är i full gång. Nuvarande ramprogram, Horisont Europa, pågår till 2027. Nu är frågan: Blir ersättaren en konkurrenskraftsfond?

En rad rapporter om bland annat EU:s inre marknad och EU:s konkurrenskraft har lyft fram vikten av att sätta forskning och innovation i centrum av Europas ekonomi. Rapporterna har också visat att det finns stora behov av förenklingar, effektivisering och samordning inom EU-finansieringen för att kunna möta de utmaningar som Europa står inför.

Som ett svar på detta har EU-kommissionen nu tagit fram ett förslag om att bilda en europeisk konkurrenskraftsfond som ska fokusera på forskning och innovation. Fonden ska samla satsningar som i dag är fördelade på flera olika och delvis överlappande program. Den ska stödja hela investeringskedjan från forskning till industriell implementering och tillverkning. EU:s nästa ramprogram för forskning och innovation är ett av de program som enligt förslaget kan komma att ingå i den nya satsningen.

Nu vänder sig EU-kommissionen till medlemsländerna med en rad offentliga samråd för att samla in åsikter om förslaget. Via dem vill kommissionen ta in behoven hos olika aktörer i medlemsländerna, från myndigheter och företag till organisationer och medborgare. Ett av samråden, "EU-finansiering för konkurrenskraft", behandlar forskning, innovation och den föreslagna konkurrenskraftsfonden.

– Jag kan starkt rekommendera att aktörer i Sverige tar chansen att lämna sina rekommendationer om hur EU kan stödja forskning och innovation. Om den föreslagna konkurrenskraftsfonden blir verklighet är det viktigt att den utformas så att den på bästa sätt gynnar svensk och europeisk forskning och innovation, säger Ellenor Devine, kontorsansvarig för forskning vid SWERI, Vetenskapsrådets och Vinnovas gemensamma kontor i Bryssel.

Lämna synpunkter och svara på samrådet "EU-finansiering för konkurrenskraft" senast 6 maj 2025 (EU-kommissionens webbplats) Länk till annan webbplats.

Till sommaren ska EU-kommissionen presentera sitt förslag till budget för perioden 2028–2034, som medlemsländerna och EU-parlamentet därefter ska förhandla. Tanken är att då presentera konkurrenskraftsfonden som en del av budgetförslaget.

Förberedelser pågår

EU-kommissionen har mycket material att utgå ifrån vid förberedelserna för nästa ramprogram: utvärderingar av nuvarande program, rekommendationer från medlemsländer och aktörer inom sektorn, samt identifierade utvecklingsbehov inom Europa. Vetenskapsrådet har bidragit genom de rekommendationer som myndigheten skickade till EU-kommissionen 2024.

Läs mer om konkurrenskraftfonden och underlaget till den:

Förslaget om konkurrenskraftsfond i EU:s kompass för konkurrenskraft (EU-kommissionens webbplats). Länk till annan webbplats.

Förslaget om konkurrenskraftfond i EU:s färdplan för nästa långtidsbudget (EU-kommissionens webbplats) Länk till annan webbplats.

Draghi report on EU comptiveness (EU-kommissionens webbplats) Länk till annan webbplats.

Enrico Letta's Report on the future of the single market (EU-kommissionens webbplats) Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Nio projekt får bidrag för forskning om hållbar utveckling av Arktis

    Nu är det beslutat vilka som får bidrag i Nordforsks satsning på forskning om hållbar utveckling av Arktis. Utlysningen riktade sig till forskare i de nordiska länderna samt i Kanada och USA .

  2. Presentation av slutrapport inom EU-initiativet Mutual Learning Exercise on public engagement

    Mutual Learning Exercise, MLE, on public engagement är ett EU-initiativ som undersöker hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation. Den 1 april presenteras slutrapporten på ett öppet seminarium i Bryssel. Välkommen att delta på plat...

  3. 55 forskare i Sverige beviljas MSCA Postdoctoral Fellowship 2024

    Nu är det klart vilka som får bidrag inom de två postdokutlysningarna som gjordes 2024 inom EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder, MSCA. 55 av de 1 700 forskare som beviljas bidrag har en svensk värdinstitution.