Nyhet
Nyhet
Publicerad den
Uppdaterad den
Vetenskapsrådet har lämnat synpunkter på EU:s strategi för forsknings- och teknikinfrastruktur
EU:s kommande strategi för forsknings- och teknikinfrastruktur ska stärka kopplingen mellan forskning och industriell tillämpning och därigenom bidra till att stärka Europas konkurrenskraft. Vetenskapsrådet har lämnat inspel med fokus på bland annat tydligare definitioner, bredare tillgång och hållbar finansiering.
Strategin ska tydliggöra och stärka sambanden mellan olika delar av forsknings- och innovationssystemet – från grundforskning till tillämpning i industrin. Den 22 maj 2025 lämnade Vetenskapsrådet sitt formella inspel till EU-kommissionen.
– Strategin är ett viktigt steg mot ett mer samordnat, inkluderande och konkurrenskraftigt forsknings- och innovationssystem i Europa. Vi behöver ett systemperspektiv som samordnar aktörer, investeringar och styrning på regional, nationell och europeisk nivå, säger Lisbeth Olsson, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer.
Vetenskapsrådet lyfter fem prioriterade områden i inspelet:
- Tydliga definitioner. Det behövs en gemensam EU-definition som skiljer forskningsinfrastruktur från teknikinfrastruktur, utifrån deras syften, målgrupper och finansiering.
- Bred och rättvis tillgång. För att frigöra innovationspotentialen i hela Europa måste fler få tillgång till forskningsinfrastruktur och teknikinfrastruktur – inte minst små och medelstora företag, startups och offentlig sektor.
- Hållbara finansieringsmodeller. Forskningsinfrastruktur och teknikinfrastruktur har olika funktioner och bör därför ha separata, anpassade strukturer för finansiering.
- Effektiv styrning och samordning. Det är viktigt att ta hänsyn till att forskningsinfrastruktur och teknikinfrastruktur har olika uppdrag och tidshorisonter. Teknikinfrastruktur bör integreras i befintliga strukturer, som European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI), men med särskilda mandat.
- Kompetensförsörjning för framtiden. Investeringar i infrastruktur bör kopplas till långsiktiga utbildningssatsningar. Lärosätena har en nyckelroll i att utbilda den kompetens som krävs för både forskning och industriell utveckling.
EU planerar att presentera strategin efter sommaren.
Läs Vetenskapsrådets inspel på EU-kommissionens webbplats Länk till annan webbplats.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 17 juni 2025
Nu har Europeiska forskningsrådet, ERC, publicerat resultatet från förra årets utlysning av ERC Advanced Grant. Totalt 281 forskare från 23 länder får bidrag. 13 av dem har en svensk värdinstitution.
-
Nyhet |
Publicerad 28 maj 2025
Via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder, MSCA, får Lunds universitet 90 miljoner kronor för att starta ett internationellt doktorandprogram inom regenerativ medicin och avancerade terapiläkemedel. Ett av syftena med doktorandprogrammet är a...
-
Nyhet |
Publicerad 7 maj 2025
Europeiska forskningsrådet, ERC, har startat ett nätverk med ERC-ambassadörer som ska främja investeringar i spetsforskning och lyfta fram forskningens betydelse för ekonomi och samhälle. Sveriges ambassadör heter Pauliina Damdimopoulou.