Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

ERA, det europeiska forskningsområdet, har en ny agenda

Europeiska rådet har antagit en ny politisk agenda för det europeiska forskningsområdet, ERA, för åren 2025–2027. Agendan fastställer de viktigaste åtgärderna som krävs för att skapa en inre marknad för forskning och innovation, för att främja fri rörlighet för forskare, vetenskapliga rön och innovation samt en mer konkurrenskraftig europeisk industri.

Den 23 maj godkände EU:s forskningsministrar en ny politisk agenda för European Research Area, ERA – på svenska kallat det europeiska forskningsområdet. Bakom urvalet av åtgärder i agendan står representanter från EU:s medlemsländer, associerade länder och europeiska intressenter tillsammans med EU-kommissionen.

Den nya agendan listar elva långsiktiga strukturpolitiska åtgärder samt åtta treåriga för att utveckla och implementera det europeiska forskningsområdet. Några av åtgärderna är fortsättningar på initiativ inom den föregående politiska agendan, som sträckte sig till 2024.

Initiativen inom den nya agendan kommer att genomföras av medlemsländerna på frivillig basis. Det handlar om åtgärder för att till exempel:

  • främja rättvisa inom öppen vetenskap
  • främja användning av AI inom forskning och innovation
  • öka forskningssäkerheten
  • stärka förtroendet för vetenskap i samhället

Vetenskapsrådet representerar Sverige i EU-kommissionens expertgrupp ERA Forum. Nu förbereder vi oss för att stödja implementeringen av ERA genom arbete med bland annat öppen vetenskap, forskningsinfrastrukturer, bedömning av forskning och forskningsbaserad politik. Men också genom att verka för förtroende för vetenskap, forskningssäkerhet och ansvarsfull AI.

ERA:s nya agenda på webbplatsen för European Research Area Platform Länk till annan webbplats.

ERA:s tidigare agenda, för åren 2022–2024 på webbplatsen för European Research Area Platform Länk till annan webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Forskare från Sverige deltar i 34 projekt som får medel från EU:s nätverksprogram COST

    COST (European Cooperation in Science and Technology) har tagit beslut om att finansiera 70 nätverksprojekt som ska främja samarbete mellan akademi, näringsliv, offentlig sektor och forskningsinstitut. I 34 av de projekt som får medel är forskare frå...

  2. Nordforsk utlyser bidrag till forskningsnätverk inom naturvetenskap och angränsande teknikområden

    Nordforsk har öppnat en utlysning för att stödja tvärvetenskapliga nätverk inom naturvetenskap och angränsande teknikområden i de nordiska länderna. Sista ansökningsdag är 14 augusti 2025.

  3. Lunds universitet får 90 miljoner av EU till doktorandprogram

    Via EU-programmet Marie Sklodowska-Curie-åtgärder, MSCA, får Lunds universitet 90 miljoner kronor för att starta ett internationellt doktorandprogram inom regenerativ medicin och avancerade terapiläkemedel. Ett av syftena med doktorandprogrammet är a...