VR kommenterar

VR kommenterar

Publicerad den

Uppdaterad den

"Bättre förutsättningar för svensk forskning med dialog och samverkan"

Forskares villkor, ansvaret för nationell infrastruktur samt hur basanslag respektive externa bidrag ska användas för att nå maximal effekt av forskningsfinansieringen är frågor vi behöver ha en dialog om. I höst träffar Vetenskapsrådet lärosätesledningarna för diskussion om vilka åtgärder som behövs för ökad kvalitet i forskning.

Vetenskapsrådet arbetar kontinuerligt med att utveckla såväl vår egen verksamhet som forskningssystemet. Det långsiktiga målet är att skapa bättre förutsättningar för svensk forskning av högsta kvalitet.

De senaste åren har vi till exempel utvecklat ett nytt sätt att ge stöd till forskningsinfrastrukturer och en tydligare process för att ta fram strategiska underlag där långsiktiga forskningsfinansieringsstrategier ingår. Under 2018 kommer vi bland annat att införa nya riktlinjer för sakkunniggranskning, ta fram en ny modell för ämnesvisa och tematiska utvärderingar av forskning samt arbeta för att främja öppen tillgång till forskningsdata.

I våra forskarledda ämnesråd, råd och kommittéer och i vår styrelse förs kontinuerligt diskussioner kring frågor som rör forskningskvalitet och hur våra uppdrag ska genomföras. Men det är också viktigt att vi för en dialog med lärosätesledningarna. I höst träffar Vetenskapsrådets ledning samtliga lärosäten för en dialog om hur vi ska verka för att uppnå regeringens forskningspolitiska mål. I fokus för dessa möten står frågor om vilka kostnader lärosätenas basanslag för forskning bör täcka och vad de externa bidragen ska finansiera, unga forskares villkor och meriteringsanställningar, ansvaret för nationell forskningsinfrastruktur samt hur vi stärker kommunikationen om forskning. Ytterligare frågor som behöver diskuteras är direkt kopplade till några av våra regeringsuppdrag, till exempel indikatorer som kopplar till de forskningspolitiska målen, öppen tillgång till forskningsdata och jämställdhet.

När detta skrivs har vi träffat tre lärosäten. Det har varit mycket givande möten med intressanta diskussioner och forskarpresentationer. Jag har framhållit att vi måste komma längre i arbetet med hur vi ska kunna höja forskningskvaliteten, som är ett av regeringens forskningspolitiska mål. Den centrala frågan är vilka åtgärder som är kvalitetsdrivande. Jag tror att diskussionerna med ledningarna vid lärosätena kommer att leda fram till idéer som är av värde för både forskningsfinansiärer och lärosäten.

Sven Stafström, generaldirektör

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL


Mer inom samma ämne

  1. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Viktigt att stärka forskningskvaliteten och den internationella konkurrenskraften

    I Vetenskapsrådets inspel till forsknings- och innovationspropositionen presenterar vi vår syn på vad som behöver göras för att stärka det svenska forskningssystemet och skapa goda förutsättningar för excellent forskning som är till nytta för samhäll...