Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Hur stötta tvärvetenskaplig forskning på bästa sätt?

Vad innebär det att forska tvärvetenskapligt? Hur ska tvärvetenskaplig forskning bedömas och vilket särskilt stöd behövs? Det är några frågor som Vetenskapsrådet och Sveriges unga akademi diskuterat i syfte att kunna ge ämnesöverskridande forskning bästa möjliga förutsättningar.

Tvärvetenskaplig forskning är ofta en integrerad del av forskningsprocessen, och inte möjlig att särskilja som en särskild typ av forskning. I ett forskningslandskap som i hög grad är disciplinärt uppbyggt finns dock en risk att ämnesöverskridande forskning faller mellan stolarna. Tvärvetenskap kan därför ibland behöva särskilda miljöer, stödformer och bedömningskriterier för att utvecklas optimalt.

I oktober 2017 bjöd Vetenskapsrådet och Sveriges unga akademi in forskare och forskningsfinansiärer till ett rundabordssamtal om vad tvärvetenskap är, hur tvärvetenskap bedrivs och hur tvärvetenskap kan stödjas. Rundabordssamtalet tog avstamp i personliga texter av sex forskare som beskriver de möjligheter och problem en tvärvetenskaplig forskare tycker sig möta, och utifrån det diskuterades vilka behov av särskilda stöd som finns.

- De erfarenheter och synpunkter som framförs i texterna är helt och hållet forskarnas egna och avspeglar inte någon officiell syn från Vetenskapsrådet. Vi har dock haft stor hjälp av deras erfarenheter i vårt fortsatta arbete med att definiera vad tvärvetenskap kan vara, hur den kan bedrivas och hur den på bästa sätt kan stödjas, säger Kerstin Sahlin, huvudsekreterare för området humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet.

Texterna har nu samlats i skriften Rundabordssamtal om tvärvetenskaplig forskning som finns tillgänglig för nedladdning på Sveriges unga akademis webbplats.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...

  2. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.