VR kommenterar

VR kommenterar

Publicerad den

Uppdaterad den

Lyft fram kvalitetsarbetet i Styr-och resursutredningen

Hur lärosätena styrs, och hur resurserna fördelas, har avgörande betydelse. Vetenskapsrådets synpunkter på Styr- och resursutredningens modellförslag tar avstamp i målet att Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsländer och en ledande kunskapsnation. Då måste all forskning som bedrivs på svenska lärosäten hålla en hög vetenskaplig kvalitet, skriver generaldirektör Sven Stafström.

Jag vill framhålla vår uppskattning av att utredningen tidigt presenterar ett modellförslag som ska utvecklas under 2018, delvis på basis av intressenternas inspel. Detta arbetssätt ger goda förutsättningar för ett bra och väl förankrat förslag.

På Vetenskapsrådet delar vi mycket av Styr- och resursutredningens (Struts) problembeskrivning. Men där finns också aspekter som vi anser bör beskrivas bättre. Exempelvis bör kvalitet lyftas fram tydligare som ett huvudmål för styrning och resursfördelning. Även resursfördelningens roll som kvalitetsdrivande faktor bör lyftas fram mer. Detta gäller såväl forskning som utbildning. Det gäller också hur kopplingen mellan dessa båda kärnverksamheter bör se ut för att undvika att ”det bästa blir det godas fiende”.

När det handlar om forskningsfinansiering är det viktigt att basanslag och externfinansiering stöttar varandra för att åstadkomma bästa möjliga verksamhet. I vårt aktuella inspel till utredningen presenterar vi några konkreta förslag på hur till exempel lönekostnader och forskningsinfrastruktur skulle kunna finansieras.

För att styra forskningsverksamheten på lärosätena på bästa sätt behövs dessutom kunskapsunderlag. De data som idag finns om forskningssystemet skulle kunna användas i högre utsträckning. Med dem som underlag bör regelbundna utvärderingar av forskningens kvalitet utföras. Det bör också finnas en process som säkerställer att föreslagna förbättringar verkligen genomförs.

Regeringens styrning bör vara inriktad mot ett kvalitetsarbete som omfattar dessa tre komponenter ­– effektiv finansiering, användning av befintliga kunskapsunderlag, förbättringsprocess.

Vetenskapsrådets verksamhet strävar mot regeringens övergripande forskningspolitiska mål: att Sverige ska vara ett av världens främsta forskningsländer och en ledande kunskapsnation. Detta inspel ska ses om en del i det arbetet och delar av det vi föreslår ingår i vårt eget utvecklingsarbete.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

RELATERAT INNEHÅLL

Mer inom samma ämne

  1. Nätverksmöte för Vetenskapsrådets excellenscenter

    Med detta möte vill vi etablera Nätverket för excellenscenter och bjuder in forskare i de 15 centrumbildningar som startat sin verksamhet i januari 2024. Tanken är att ge möjlighet till idéutbyte mellan centren.

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Viktigt att stärka forskningskvaliteten och den internationella konkurrenskraften

    I Vetenskapsrådets inspel till forsknings- och innovationspropositionen presenterar vi vår syn på vad som behöver göras för att stärka det svenska forskningssystemet och skapa goda förutsättningar för excellent forskning som är till nytta för samhäll...