Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Call for proposals – Vetenskapsrådets symposium om konstnärlig forskning 2018

Vetenskapsrådet bjuder nu in forskare inom konstnärlig forskning att lämna in förslag på presentationer till årets Symposium för konstnärlig forskning. Symposiet arrangeras i år den 14-15 november i Piteå vid Musikhögskolan, Luleå tekniska universitet, på temat Grundforskning inom det konstnärliga forskningsfältet. Fram till den 15 augusti tar vi emot förslag på presentationer.

Grundforskning ses ofta som en motsats till tillämpad forskning eller nyttoinriktad forskning. Inom det konstnärliga forskningsfältet finns olika synsätt på vad som avses med grundforskning och tanken med årets symposium är att försöka initiera en diskussion som kan tydliggöra dessa olika synsätt. Ett annat syfte är att problematisera konstnärlig forskning i relation till det utvecklingsarbete som bedrivs såväl på de konstnärliga skolorna som i den konstnärliga praktiken på fältet.

I fokus för symposiet kommer följande frågor att stå:

  • Hur betraktas grundforskning i förhållande till olika genrer och traditioner?
  • Vad är tillämpad forskning, nyttoinriktad forskning och tematisk forskning inom konstens område?

Förutom huvudtemat, som behandlas i plenarföredrag och i en paneldebatt, ska symposiet också visa på bredden och djupet i den pågående konstnärliga forskningen.

Vi ger forskare och doktorander möjlighet att vid symposiet presentera och diskutera sina forskningsprojekt för en initierad nordisk och internationell publik. Presentationerna kan knyta an till årets tema, men de behöver inte göra det. Vi välkomnar även förslag på redovisningar av konstnärliga forskningsprojekt som inte tar upp dessa aspekter.

Praktisk information

Varje presentation kommer att få 20 minuter (exklusive frågestund) till sitt förfogande vid konferensen.

Instruktioner

  • Förslagen på presentation ska omfatta högst 1 000 tecken.
  • Skriv också en kort beskrivning av dig själv.
  • Om ni är flera som håller i presentationen ska alla beskrivas kort.
  • Beskrivningen ska vara på sammanlagt max 250 tecken inklusive blanksteg.
  • Mejla förslaget på presentation tillsammans med personliga beskrivningen senast den 15 augusti 2018 till joar.skott@vr.se.

Konferensspråken är engelska och svenska. Tala om vilket språk din presentation kommer att ges på.

Symposium om konstnärlig forskning

Symposiet vänder sig till forskare, doktorander och andra aktörer inom det konstnärliga området samt till forskare inom andra områden som är intresserade av samarbete med kolleger inom konstnärlig forskning. Kommittén för konstnärlig forskning vid Vetenskapsrådet arrangerar ett symposium för konstnärlig forskning varje år. Detta blir det åttonde i ordningen.

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...

  3. Forskningskommunikation är en viktig del av forskningsprocessen

    Europa investerar stora resurser i att utveckla ny kunskap baserad på forskning. Men för att denna kunskap ska kunna komma till användning måste vi också satsa på att kommunicera den. Forskningen behöver vara öppen, tillgänglig och begriplig för att ...