VR kommenterar

VR kommenterar

Publicerad den

Uppdaterad den

”Ta chansen att kommentera Vetenskapsrådets forskningsöversikter!”

Idag öppnar vi möjligheten att kommentera de förslag till forskningsöversikter som våra ämnesråd och kommittéer har arbetat fram under våren och sommaren.

Generaldirektör Sven Stafström


I forskningsöversikterna beskriver ämnesråden och kommittéerna forskningens nuläge och gör en prognos för utvecklingen de kommande fem till tio åren. De kan även innehålla vetenskapliga och forskningspolitiska rekommendationer om insatser som ska främja forskningen i Sverige.

Det är viktigt för oss att ge dig som forskare möjlighet att kommentera forskningsöversikterna och på så vis påverka hur de färdiga översikterna utformas. En transparent och öppen process där forskarsamhället har deltagit gör översikterna bättre förankrade och användbara. Översikterna kommer att bli centrala strategiska underlag för arbetet i Vetenskapsrådets styrelse, ämnesråd och kommittéer och som underlag för myndighetens inspel till den kommande forskningspropositionen. Vi kommer också att sprida översikterna till alla intressenter inom det svenska forskningssystemet.

Dina kommentarer kommer att användas i slutdiskussionerna kring forskningsöversikterna, ta chansen att påverka!

Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.