VR kommenterar

VR kommenterar

Publicerad den

Uppdaterad den

Ny internationell forskningsöversikt om sexuella trakasserier i akademin

Vetenskapsrådet har tagit fram en forskningsöversikt som ger en aktuell bild av vilken forskning som finns internationellt om sexuella trakasserier i akademin. Detta då vi under förra årets #MeToo-upprop såg att denna kunskap saknades.

Generaldirektör Sven Stafström


För ett år sedan, den 15 oktober 2017, startade i USA det så kallade #MeToo-uppropet mot sexuella trakasserier. Här i Sverige ledde till ett stort antal upprop inom olika branscher, bland annat inom akademin. #Akademiuppropet samlade cirka 2 500 underskrifter i högskolan. Svenska lärosäten har därför stärkt sitt arbete för att motverka sexuella trakasserier och regeringen har också uppmanat lärosätena att synliggöra detta arbete.

Vetenskapsrådet arbetar brett för jämställdhet inom hela sitt verksamhetsområde. Vi har nu tagit fram en forskningsöversikt som ger en aktuell bild av vilken forskning som finns internationellt om sexuella trakasserier i akademin. Detta då vi under förra årets #MeToo-upprop såg att denna kunskap saknades.

Författarna av översikten har gått igenom och analyserat närmare 800 publikationer från åren 1966-2018. Analysen visar att majoriteten av de topprankade artiklarna i översikten kommer från USA. De flesta studierna handlar om prevalensen, det vill säga förekomsten av sexuella trakasserier. Här är underrapporteringen ett generellt problem då majoriteten av de utsatta inte rapporterar händelsen. Studierna visar också på mycket varierande resultat för just förekomsten av sexuella trakasserier vilket bland annat beror på skillnader i definitioner, urval eller sättet att ställa frågor på. Det saknas studier om förövare i det analyserade materialet. Vad som också framkommer är att forskningsfältet är mycket begränsat i Norden. I Sverige saknas dessutom större prevalensstudier av hög kvalitet, särskilt det senaste decenniet.

Min förhoppning är att rapporten kan leda till diskussioner om hur trakasserier kan förhindras men även stimulera till mer forskning inom området.

Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet

Författarna bakom Forskningsöversikten är Fredrik Bondestam och Maja Lundqvist vid Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.

  2. Så kan svensk forskning stärkas

    Sverige behöver höja kvaliteten på forskningen för att stärka positionen som ledande forskningsnation. I rapporten ”Stärkt svensk forskningskvalitet till nytta för samhället” ger Vetenskapsrådet sin syn på vad som krävs.

  3. Vetenskapsrådet och Forte analyserar forskningsbehov om kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte analysera behovet av forskning inom området kvinnors hälsa och sjukdomar. Arbetet ska leda fram till ett förslag om hur en forskningssatsning inom området kan utformas.

Till toppen