Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Behov av fler mötesplatser för forskare och praktiker inom migration och integration

Nu är den strategiska forskningsagendan för området migration och integration klar. Agendan ska styra inriktningen för det nationella forskningsprogrammet och visar bland annat på behov av fler mötesplatser för kunskaps- och erfarenhetsbyte mellan forskare och praktiker.

Den strategiska forskningsagendan ringar in kunskapsbehov och identifierar vilka aktiviteter som behövs för att uppfylla det nationella forskningsprogrammets syfte – att stärka forskningen inom området migration och integration och främja spridningen av forskningsresultat. 

Agendan visar bland annat på ett behov av fler mötesplatser för kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan forskare och praktiker. Mötesplatser behövs både för att samla in underlag till forskning och för att resultaten ska nå ut bättre och komma till användning. Vetenskapsrådet planerar att under 2019 hålla seminarier och andra aktiviteter för att skapa denna typ av mötesplatser.

Kunskapsbehoven är många och komplexa, men svensk forskning tycks stå väl rustad att möta dem. Forskning på området pågår redan inom flera fält och berör till exempel migrationens orsaker och effekter, politik och reglering, arbetsmarknad och bostadsmarknad, offentliga institutioner och demokratisk delaktighet såsom skola, hälsa, social service och rättsväsende, samt media, kultur och identitet.

Idag, 5 november, publiceras Vetenskapsrådets bidragsbeslut om stöd till nya forskningsprojekt.

Publicerad den

Uppdaterad den

Mer inom samma ämne

  1. Att komma hem i osäkra tider: Erfarenheter av återvändande och konstruktioner av ’hem’ bland svenska familjer

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.

  2. Att navigera mellan anti-hbtq-politik och homonationalism: Prekaritet och sociala stödstrukturer bland ryska och ugandiska queera migranter i Sverige

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.

  3. Migrerade sjuksköterskor i den svenska sjukvården: en etnologisk studie av integration i arbetslivet

    Ett forskningsprojekt inom det nationella forskningsprogrammet om migration och integration.

Till toppen