Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning

På Vetenskapsrådet inför vi från och med 2018 nya riktlinjer för bedömning av stöd till forskning. Riktlinjerna gör uppdraget till våra granskare tydligare och ger dig som söker bidrag en bild av hur bedömningen går till.

De nya riktlinjerna är en del i vårt arbete med att kontinuerligt utveckla verksamheten.

– Att forskare med sakkunskap granskar och bedömer ansökningar är ett självklart steg i ansökningsberedningen. Målet med sakkunnigbedömningen är att välja ut forskningsprojekten med högst vetenskaplig kvalitet för finansiering. Som grund för bedömningen finns nu både grundläggande principer och riktlinjer som gör det tydligare hur dessa principer ska följas, säger generaldirektör Sven Stafström.

Vad innebär de nya riktlinjerna för dig som söker bidrag?

De nya riktlinjerna tar bland annat upp att de som granskar ansökningar ska ha vägledande frågor som stöd till bedömning av varje kriterium. Titta gärna på dessa kriterier då du utformar din ansökan. De finns i utlysningstexten om hur bedömningen av ansökan går till.

Ett annat exempel från riktlinjerna är att bibliometriska data ska användas med försiktighet i bedömningen, och endast som del av en sammantagen meritbedömning som granskare gör med expertis inom det aktuella området. Riktlinjerna tar också upp hur vi som forskningsfinansiär väljer granskare, och hur vi garanterar öppenhet och transparens i beredningen av ansökningar.

Riktlinjerna är generella. Viss variation på hur de ska användas kan ske beroende på till exempel olikheter mellan utlysningar eller forskningsområden.

Läs Vetenskapsrådets riktlinjer för sakkunnighetsbedömning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


 

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.

  2. Så kan svensk forskning stärkas

    Sverige behöver höja kvaliteten på forskningen för att stärka positionen som ledande forskningsnation. I rapporten ”Stärkt svensk forskningskvalitet till nytta för samhället” ger Vetenskapsrådet sin syn på vad som krävs.

  3. Vetenskapsrådet och Forte analyserar forskningsbehov om kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet ska tillsammans med Forte analysera behovet av forskning inom området kvinnors hälsa och sjukdomar. Arbetet ska leda fram till ett förslag om hur en forskningssatsning inom området kan utformas.