Nyhet

Nyhet

Publicerad den

Uppdaterad den

Undersökning om forskares inställning till kommunikation och öppen vetenskap

I januari 2019 skickades en webbenkät ut till cirka 18 000 forskare vid svenska lärosäten för att undersöka synen på kommunikation och öppen vetenskap.

Fem forskningsfinansiärer – Vetenskapsrådet, Vinnova, Forte, Formas och Riksbankens Jubileumsfond – står bakom undersökningen. Den kartlägger både forskares attityder och verksamhet samt de eventuella hinder de upplever för att kommunicera sin forskning. Aktuell kunskap kring dessa områden är nödvändig för att kunna ta välgrundade och strategiska beslut om stödstrukturer för att främja kommunikation mellan forskare och omvärlden.

Webbenkäten har föregåtts av en delstudie där forskare intervjuats.

–Forskarna i de tidigare intervjuerna uttryckte både tillförsikt och oro inför en utveckling mot öppen vetenskap. Visionen och inriktningsbesluten om öppen vetenskap är i stora delar formulerade från politiskt håll. Det är viktigt att ta reda på hur dessa beslut påverkar forskarna och forskningen, vilket är syftet med denna undersökning, säger Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Undersökningen utförs av Vetenskap & Allmänhet. Resultaten från projektet redovisas i en publik rapport under hösten 2019.

Läs om projektet på Vetenskap & Allmänhets webbplats Länk till annan webbplats..

Publicerad den

Uppdaterad den

Pdf / Utskrift

Mer inom samma ämne

  1. Forskningskommunikation är en viktig del av forskningsprocessen

    Europa investerar stora resurser i att utveckla ny kunskap baserad på forskning. Men för att denna kunskap ska kunna komma till användning måste vi också satsa på att kommunicera den. Forskningen behöver vara öppen, tillgänglig och begriplig för att ...

  2. Forskares syn på publicering med öppen tillgång – en enkätstudie

    Denna rapport sammanfattar resultaten av en enkätundersökning riktad till forskare vid svenska lärosäten, som Vetenskapsrådet genomfört i samverkan med Riksbankens Jubileumsfond och Östersjöstiftelsen. Syftet med enkäten var att undersöka forskares i...

  3. Dialog och samskapande inom migration- och integrationsforskning

    Hur kan forskare och andra grupper skapa kunskap tillsammans? Vilka utmaningar och möjligheter möter forskare och praktiker som samarbetar och vilka är lärdomarna? Detta kommer deltagarna att reflektera över och diskutera under en dag tillsammans.

Till toppen