Möjligheter att forska vid svenska lärosäten
Labb vid flera svenska lärosäten erbjuder olika typer av stöd till forskare från Ukraina, bland annat labbtid. De öppna labben finns registrerade på forskningsorganisationen EMBO:s webbplats – filtrera på "Sweden". Länk till annan webbplats.
I dagsläget har labb vid följande lärosäten öppnat upp för att ta emot forskare: Göteborgs universitet, Karolinska institutet, Lunds universitet, Malmö universitet, SciLifeLab, Uppsala universitet och Umeå universitet.
Även Global Young Academy samlar initiativ från olika labb, bland annat från labb vid Karolinska institutet, ScieLifeLab, Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Stockholms universitet och Umeå universitet. Alla initativ finns samlade i en lista i Google docs. Länk till annan webbplats.
Europeiska forskningsrådet (ERC) uppmanar forskare med ERC-bidrag att erbjuda jobb till forskare från Ukraina. Flera forskare verksamma i Sverige erbjuder nu jobb i sina forskargrupper.
Ukrainska forskare kan höra av sig till Mittuniversitetet om de är intresserade av att fortsätta sin forskning där.
Forskare från Ukraina som är intresserade av att fortsätta sin forskning vid ett svenskt lärosäte är välkomna att kontakta Karlstads universitet.
Forskare från Ukraina som är intresserade av en gästforskarplats kan kontakta Kungliga Tekniska högskolan direkt.
Stöd till svenska lärosäten
Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, har en arbetsgrupp som arbetar koordinerande med att identifiera lärosätenas behov för att hantera flyktingsituationen. Arbetsgruppen har tagit fram förslag på åtgärder för hela sektorn och en pdf med svar på frågor som kommit in från lärosätena.
Stöd till forskare i Sverige som vill erbjuda plats
Svenska sällskapet för medicinsk forskning, SSMF, avsätter 10 miljoner kronor för att stödja ukrainska medborgare verksamma inom medicinsk forskning.
Stödet kan sökas av disputerade forskare i Sverige som har pågående forskningsanslag från SSMF. Det betalas ut i form av stipendier till studenter, doktorander och postdocs som har kommit till Sverige från Ukraina efter krigsutbrottet 2022.
Mistra avsätter 10 miljoner kronor för stöd till disputerade forskare från Ukraina. Medlen får användas för att erbjuda forskare anställning i Mistras forskningsprogram under en begränsad tid.
Övriga initiativ vid svenska lärosäten
Insamling vid Linköpings universitet
Linköpings universitet har startat en insamling för att få ihop medel till anställningar för forskare på flykt.
Insamlingssidan på liu.se Länk till annan webbplats.
Fond vid Lunds universitet
Lunds universitet har startat en fond för att snabbt samla in pengar som kan användas för att skapa en trygg plats för personal och studenter från Ukraina och låta dem fortsätta sin forskning eller sina studier vid Lunds universitet.
Läs mer om fonden på lu.se Länk till annan webbplats.
Internationella initiativ
Scholars at Risk, SAR, är ett internationellt nätverk som arbetar för att främja den akademiska friheten runt om i världen, bland annat genom att ge skydd åt forskare som inte kan vara verksamma i sina hemländer. Nätverkets medlemmar anmäler att de kan ta emot en forskare inom ett visst ämnesområde, SAR sköter sedan matchningen. SAR:s svenska sektion leds av Göteborgs universitet.
Flera svenska organisationer och lärosäten är medlemmar och Vetenskapsrådet, Formas och Riksbankens Jubileumsfond ger bidrag till nätverket.
Se alla svenska medlemmar på SAR:s webbplats Länk till annan webbplats.
Läs mer om hur du som forskare kan få hjälp av SAR Länk till annan webbplats.
EU-kommissionen samlar alla EU-ländernas pågående initiativ till stöd för forskare från Ukraina. Här finns till exempel information om vart forskare ska vända sig för att få info om boende, jobb och erkännande av utbildningsexamen.
Science for Ukraine är ett initiativ drivet av student- och forskarsamhället globalt som samlar möjligheter för forskare från Ukraina. Alla initiativ samlas och är sökbara via deras webbplats. Länk till annan webbplats.