Film: Från upptäckt till hållbar ekonomi

Hur kommer man överens om att dela på en resurs – som vatten eller fiske – som flera är beroende av men har helt olika intressen av? Forskning visar att medbestämmande och tillit är viktigare än statliga regler och ekonomiska incitament. Filmen om Elinor Ostroms viktiga forskning är den första filmen i vår serie kortfilmer om forskningens långsiktiga betydelse.

Film om samhällsvetenskaplig forskning: Elinor Ostrom
  

Från upptäckt till hållbar ekonomi

Den amerikanska forskaren Elinor Ostrom arbetade i gränslandet mellan statsvetenskap och ekonomi. På 1960-talet funderade hon över vad som krävs för att gemensamt ägande ska fungera i längden. Elinor Ostrom gjorde fältstudier och analyser som spänner över decennier och världsdelar. Vad hon kom fram till gick helt emot den rådande "sanningen" som var att gemensamt ägande inte fungerar utan styrning uppifrån.

Ellinor Ostroms forskning visade tvärt om att gemensamt ägande kan fungera alldeles utmärkt – om de som använder sig av de gemensamma resurserna tillsammans bestämmer vilka regler som ska gälla och tillsammans ser till att reglerna efterlevs. Då finns nämligen förutsättningar att skapa hållbara beslut och att undvika konflikter eller överutnyttjande av de gemensamma resurserna.

Idag används hennes slutsatser om hur man bör förvalta gemensamt ägande av till exempel fiskeindustrin. Även dagens delningsekonomi och freds- och konfliktforskningen har nytta av Ostroms slutsatser.

Lärdomarna om medinflytande och delat ansvar är användbara både globalt för att möta samhällsutmaningar och lokalt, till exempel när en bostadsförening delar på bilar och cyklar.

Forskning börjar med nyfikenhet – och viljan att veta leder till utveckling!

De medverkar i filmen

  • Leif Lewin, tidigare skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet
  • Lisen Schultz, forskare på Stockholm Resilience Centre, vid Stockholms universitet
  • Sverker Sörlin, författare och professor i miljöhistoria vid KTH

Filmen är producerad 2017

Använd filmen!

Filmen kan användas fritt av medier, forskare och lärosäten eller andra som är intresserade av att diskutera betydelsen av forskning.

Är du gymnasielärare? Vi har tagit fram material som visar hur du kan använda filmen i din undervisning.

Publicerad

Uppdaterad

Pdf / Utskrift

Elinor Ostrom fick som första kvinna Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2009.

Kontakt

Kommunikatör

Lena Hed

lena.hed@vr.se

+46 (0)8 546 44 169

Mer inom samma ämne

  1. Forskningskommunikation är en viktig del av forskningsprocessen

    Europa investerar stora resurser i att utveckla ny kunskap baserad på forskning. Men för att denna kunskap ska kunna komma till användning måste vi också satsa på att kommunicera den. Forskningen behöver vara öppen, tillgänglig och begriplig för att ...

  2. Dialog och samskapande inom migration- och integrationsforskning

    Hur kan forskare och andra grupper skapa kunskap tillsammans? Vilka utmaningar och möjligheter möter forskare och praktiker som samarbetar och vilka är lärdomarna? Detta kommer deltagarna att reflektera över och diskutera under en dag tillsammans.

  3. Högnivåkonferens om forskningskommunikation: Unlocking the Power of Science Communication in Research and Policy Making

    12-13 mars samlas europeiska beslutsfattare och andra intressenter på en konferens i Bryssel för att diskutera forskningskommunikation. Syftet med konferensen är att öka medvetenheten om vikten av forskningskommunikation och diskutera hur det kan int...

Till toppen