Kontext – kvalitet – kontinuitet

Utvärdering av Vetenskapsrådets anslag till konstnärlig forskning och utveckling 2001–2005

I regeringens forskningsproposition 2000/01:3 är forskning på det konstnärliga området ett av sex prioriterade forskningsfält. Medel avsattes inom ramen för Vetenskapsrådets budget från år 2001. Fram till och med 2007 har sammanlagt 115 mkr disponerats för konstnärlig forskning. En särskild arbetsgrupp inom rådet har fördelat bidrag ur detta anslag, först till ett antal större nätverk (kollegier) och från även 2003 till mindre projekt.

Stödet till konstnärligt FoU har nu utvärderats av en nordisk expertgrupp, som här lägger fram sin rapport. Granskningen har omfattat de sju stora kollegierna och de sju första projekten.

Expertgruppen har bestått av professor Halina Dunin-Woyseth (Oslo), professor Kirsten Langkilde (Berlin), professor Pentti Paavolainen (Helsingfors) och docent Henrik Karlsson (Uppsala). Förutom utvärderingen av kollegiernas och projektens resultat lämnar gruppen även ett antal förslag i syfte att konsolidera den konstnärliga forskningen i Sverige och utveckla dess konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv.

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...