Evaluation of Swedish research in philosophy

Utvärderingar av forskning görs allt oftare med hjälp av indirekta metoder som mäter utbud och efterfrågan – publicering och citering. Mot bakgrund av det har Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap prövat en modell för utvärdering som på ett så arbetsbesparande sätt som möjligt går direkt på forskningens innehåll så som detta presenterats i vetenskapliga publikationer. Som testområde valdes filosofi.

Utvärderarna rekommenderade att publicering i internationella medier bör vara normen för projekt som Vetenskapsrådet finansierar – idag bedrivs filosofiforskning i Sverige som står sig väl internationellt men som inte alltid når den rätta publiken. De ansåg att projektbidraget är en stödform som passar filosofiområdet, efterlyste möjligheten för de sökande att rubricera sina projekt som tvärvetenskapliga och menade att utvecklingen inom området bäst främjas genom bottom up-förfarande, inte genom att vissa forskningsinriktningar prioriteras.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.

  3. Kvalitet, implementering och nytta: En FoU-handbok för statliga myndigheter

    Handboken är tänkt att vara ett stöd för dig som arbetar med forskning och utveckling på en svensk myndighet. Den innehåller tips och råd om hur du bäst planerar, implementerar och utvärderar forskningsinsatser och enskilda forskningsprojekt. Innehå...