Den svenska produktionen av högt citerade vetenskapliga publikationer

Sverige finns sedan länge på sjätte plats bland världens forskningsnationer, när man använder måttet medelcitering av vetenskapliga publikationer. Flera andra europeiska länder har på senare år fått ett ökande antal citeringar till sina publikationer, medan Sveriges nivå länge varit relativt konstant. Denna rapport försöker belysa vad orsaken till detta kan vara genom en jämförande analys av högt citerade publikationer från Sverige, Danmark, Nederländerna och Schweiz.

Rapporten visar bland annat att Sverige har relativt få högt citerade vetenskapliga publikationer jämfört med de övriga studerade länderna och få ämnesområden med en hög andel högt citerade publikationer. Dessutom visar analysen att de helsvenska publikationerna (det vill säga där alla författare har svensk adress) i stor utsträckning är lågt citerade.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...