Evaluation of impacts of medical research

Denna rapport presenterar olika aspekter av hur den medicinska forskningens genomslag och resultat kan mätas. Rapporten är skriven av en arbetsgrupp utsedd vid ett internationellt seminarium (Economic Returns of Medical Research) organiserat 2007 av Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin. Arbetsgruppen fick i uppdrag att formulera vilka nyckelfrågor som behöver ställas och vilka tillvägagångssätt som kan användas i arbetet med att utvärdera betydelsen av medicinsk forskning i samhället.

Arbetet utfördes mellan 2007 och 2009 och ett uppföljande seminarium hölls 2009. I denna rapport sammanfattar arbetsgruppen sina slutsatser. Två konferensrapporter har tidigare publicerats. Utvärderare behöver kunna uppskatta ekonomisk avkastning mer exakt, och ett ökat internationellt samarbete krävs för att förbättra kunskaperna kring en rad centrala frågor. Till dessa frågor hör förståelsen av hur innovationer blir till, hur man bäst analyserar forskningens sociala och kulturella genomslag och hur forskningsresultat kan attribueras till individuella finansiärer.

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av excellenscentret Livets kemiska mekanismer

    Den 12 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Livets kemiska mekanismer – ett tvärvetenskapligt center för forskning om livets kemi. På seminariet deltar bland andra Vetenskapsrådets huvudsekretera...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.