Kartläggning, utvärdering och rekommendationer angående svensk vårdforskning

Hösten 2010 gav regeringen Vetenskapsrådet i uppdrag att kartlägga och utvärdera svensk vårdforskning samt att med detta som grund lämna rekommendationer om den framtida svenska vårdforskningen. I mars 2012 inlämnades denna rapport till regeringen.

Vetenskapsrådets kartläggning och utvärdering visar att svensk vårdforskning spänner över ett mycket brett område och inkluderar ett stort antal ämnesområden. Flera av dessa ligger utanför det som traditionellt anses ingå i området medicin och hälsa. Det finns behov av att stärka vårdforskningens vetenskapliga bas och dess koppling till hälso- och sjukvårdens behov.

Vetenskapsrådets rekommendationer utgår från två grundläggande slutsatser: För det första att vård-forskningens stora bredd ger möjligheter till nya infallsvinklar och korsbefruktande samarbeten av nytta för svensk hälso- och sjukvård. Vårdforskningens multi- och interdisciplinära karaktär bör därför bejakas. Detta ställer speciella krav på strukturer för exempelvis finansiering. För det andra att de brister och svagheter som identifierats i utvärderingen och kartläggningen bör åtgärdas.

Vetenskapsrådet föreslår strukturella förändringar, en ny finansieringsstruktur samt åtgärder för karriärutveckling

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.