Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige – FOKUS

Redovisning av ett regeringsuppdrag

Regeringsuppdraget rör en modell för resursfördelning till universitet och högskolor innefattande sakkunniggranskning av forskningens kvalitet och relevans.

Vetenskapsrådet fick i mars 2013 regeringens uppdrag att i samråd med Forte, Formas och Vinnova utreda och lämna förslag till en modell för resursfördelning till universitet och högskolor som innefattar kollegial bedömning av forskningens kvalitet och relevans. Modellen ska även göra det möjligt att fördela resurser på ett sådant sätt att det premierar kvalitet och prestation i forskning.

Vetenskapsrådet redovisar i denna rapport huvuddragen i vårt förslag till modell som vi kallar FOKUS – Forskningskvalitetsutvärdering i Sverige.

Vetenskapsrådet anser att FOKUS ska ersätta dagens indikatorbaserade modell för fördelning av en del av lärosätenas basanslag för forskning och forskarutbildning. Målet med FOKUS är att premiera och höja kvaliteten på den forskning som bedrivs på landets universitet och högskolor, samt verka för att forskning bidrar till samhällets utveckling. FOKUS ska kunna identifiera starka och svaga områden och möjliggöra jämförelser såväl mellan lärosäten och områden som över tid, både på nationell nivå och vid enskilda lärosäten.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

  3. Ny kartläggning av forskningsbehov inom kvinnors hälsa

    Vetenskapsrådet och Forte har kartlagt forskningen inom kvinnors hälsa och sjukdomar. Resultatet presenteras i en ny rapport. Rapporten pekar på kunskapsbehov kopplade till kvinnors hälsa och sjukdomar, samt vilka satsningar på forskning som behövs.