Integrativa kunskapsmiljöer. Rapport från två seminarier, våren 2016

Rapporten sammanfattar innehåll och diskussioner i två workshops om integrativa kunskapsmiljöer som arrangerades vid Vetenskapsrådet våren 2016. Författarna av denna rapport, professor Anders Ekström och professor Sverker Sörlin, svarade för idé och program.

Integrativa miljöer syftar här på miljöer som överskrider vetenskapliga discipliner och områden och som för samman forskning och avancerad utbildning på nya sätt. Det handlar också om kontaktytorna och samarbetsformerna mellan den akademiska kunskapsproduktionen och andra institutioner, myndigheter och samhällets breda arenor för opinionsbildning och kunskapsdrivet värdeskapande. Diskussionerna gällde dels nuläget och de former för integrativa miljöer som prövas runtom i världen, dels var de framtidsinriktade med fokus på möjligheter och ansvar för olika aktörer.

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.