Artistic research yearbook 2016

The art university – political dream or broadened future for the arts?

Denna årsbok, "Konstuniversitet – politisk dröm eller utvidgad framtid för konsten", är den trettonde upplagan av årsbok för konstnärlig forskning, och den första som ges ut endast på engelska.

Boken inleds med fyra artiklar på temat akademisering av konstnärlig forskning och utbildning, varav tre är skrivna av huvudtalarna vid förra årets symposium om konstnärlig forskning på Inter Arts Center i Malmö. I artiklarna undersöker de utvecklingen inom området från olika perspektiv, med fokus på konstuniversitetet, till stor del baserat på erfarenheter från författarnas respektive hemländer Schweiz, Storbritannien och Norge.

Den fjärde artikeln behandlar karriärvägar för konstnärliga forskare med doktorsexamen i Sverige. Av de cirka hundra innehavare av en konstnärlig doktorsexamen är 75 procent anställda vid lärosäten i Sverige eller utomlands. I avsaknad av mer detaljerade uppgifter, anser författarna att det är troligt att endast ett fåtal av dessa har kunnat fortsätta inom forskningsområdet efter att ha erhållit doktorsexamen. En mer kvalitativ uppföljningsstudie planeras för publicering i nästa årsbok, som kommer att belysa omfattningen av postdoktorandforskning på de relevanta lärosätena.

Mer inom samma ämne

  1. Webbinarium: Finansiering för utresande mobilitet – tendenser, utmaningar och styrkor

    Välkommen till ett webbinarium om möjligheterna att finansiera mobilitet inom högre utbildning och forskning. Webbiniariet vänder sig till alla som arbetar med internationalisering inom högre utbildning, forskning och innovation.

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...