Artistic research yearbook 2017

Ethics and artistic freedom in artistic research

Etik och konstnärlig frihet i konstnärlig forskning är den fjortonde upplagan av Vetenskapsrådets årsbok om konstnärlig forskning. För andra året i rad är publikationen enbart på engelska.

De tre första artiklarna är skrivna av huvudtalarna vid det symposium om konstnärlig forskning som ägde rum vid Linnéuniversitetet i Växjö 2016. Symposiet hade samma tema och titel som denna bok.

Den fjärde artikeln är en uppföljning av den artikel om karriärvägar för disputerade konstnärliga forskare som fanns i årsboken om konstnärlig forsning 2016. Denna gång har skribenterna gjort en mer kvalitativ undersökning för att utröna omfattningen av konstnärlig forskning vid relevanta lärosäten i Sverige. Därefter kommer en intervju med redaktören för denna årsbok om konstnärlig forskning. Dessutom presenteras fem projekt som finansierats av Vetenskapsrådet. De tar upp modernitet, samtida poesi, klädsel, gränsöverskridande teater samt barockmusik. De olika projektrapporterna kommenteras av Kommittén för konstnärlig forskning.

Mer inom samma ämne

  1. Etikarena 2024: AI och forskningsetik

    Den snabba tillväxten av olika former av artificiell intelligens skapar nya forskningsetiska risker och dilemman, samtidigt som helt nya möjligheter att bedriva forskning uppstår. Men vad händer till exempel om forskningen skapar former av artificiel...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...