Svenskt deltagande i Europeiska forskningsrådet

Vetenskapsrådet har på regeringens uppdrag kartlagt och analyserat svenska forskares deltagande i Europeiska forskningsrådet, ERC, samt kommit med åtgärdsförslag för ökad konkurrenskraft.

Kartläggningen visar att forskare knutna till svenska lärosäten och forskningsinstitutioner deltar i ERC:s utlysningar i förväntad omfattning. Kvinnliga forskare i Sverige skickar dock in något färre ansökningar än sina manliga kollegor, vilket gäller både yngre och mer seniora forskare. Beviljandegraden i procent ligger för Sveriges del något under genomsnittet inom ERC:s samtliga utlysningar. Beviljandegraden för kvinnor är generellt sett inom ERC lägre än för män. Sedan 2013 har dock beviljandegraden för de sverigebaserade kvinnorna varit lika hög eller högre än beviljandegraden för de sverigebaserade männen.

Sju övergripande områden identifierades där åtgärder kan sättas in för att ge sverigebaserade forskare ökad konkurrenskraft inom ERC. Områdena innefattar att verka för att öka ERC:s synlighet i Sverige såväl som att öka Sveriges synlighet som forskningsnation internationellt, att ge ett utökat stöd till forskare i ansökningsfasen, samt bevakning och uppföljning av jämställdhetsaspekter nationellt och gentemot ERC. Fokus bör även finnas på att tillvarata de erfarenheter som finns och löpande skapas hos ERC-forskare med bidrag eller paneluppdrag, och på att tillvarata goda forskningsidéer som rankats högt men inte finansierats inom ERC.

Mer inom samma ämne

  1. Nytt forskningssamarbete med USA inom bland annat 6G, kvantteknologi och cancer

    Vetenskapsrådet och Vinnova har tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF), som ska underlätta forsknings- och innovationssamarbeten mellan Sverige och USA.

  2. 10 forskare i Sverige får ERC Advanced Grant 2023

    Nu har Europeiska forskningsrådet (ERC) publicerat resultatet från förra årets utlysning av ERC Advanced Grant. Totalt 255 forskare från 20 länder får bidrag. 10 av dem har en svensk värdinstitution.

  3. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.