Om utvärdering av forskningens genomslag utanför akademin

Översikt över några nationella modeller, metoder och initiativ

Studien innehåller en översikt över nationella system, metoder och initiativ för att utvärdera forskningens genomslag utanför akademin (societal impact of research).

Sammanställningen gör inte anspråk på att vara heltäckande eller uttömmande, utan har sitt huvudsakliga fokus på att ge en översikt över de utvärderingssystem och utvärderingsmetoder som finns i Storbritannien (REF), Australien (ERA/REA/EI) och Nederländerna (SEP) samt på det så kallade Payback Framework. Dessa är system och metoder som Vetenskapsrådets avdelning för forskningspolitik har kommit i kontakt med under de senaste årens arbete, och som har bedömts vara av intresse för

Vetenskapsrådet och andra myndigheter och organisationer med liknande intressen. Redovisningen ska ses som en bild av myndighetens aktuella kunskapsläge sommaren 2017.

Mer inom samma ämne

  1. Nya riktlinjer för användning av AI inom Europa

    EU-kommissionen har tillsammans med länderna inom European Research Area (ERA) och andra intressenter tagit fram riktlinjer för ansvarsfull användning av generativ AI inom forskning och innovation.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.