Externfinansieringens roll i svensk högskoleforskning

En fallstudie av några forskningsorienterade institutioner

Rapporten belyser den roll som den externa forskningsfinansieringen i allmänhet och Vetenskapsrådets forskningsstöd i synnerhet, spelar för forskningen.

Rapporten omfattar en fallstudie av sex institutioner inom olika ämnesområden vid sex större svenska universitet. Fokus ligger på institutionsnivån, där finansiering från det direkta basanslaget för forskning och utbildning samspelar med externa forskningsbidrag från en mångfald olika finansiärer. Fallstudien bygger på en dokumentation av institutionernas forskningsverksamhet, ekonomi och personal samt intervjuer med prefekter och ekonomisk/administrativ personal.

En omvärldsutblick, som jämför den statliga externfinansieringens roll för universiteten i Sverige, Nederländerna, Danmark och Schweiz, kompletterar fallstudien.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...

Till toppen