Finansiering av svensk grundforskning

Grundforskning är en förutsättning för all forskning och utvecklingsarbete och därmed av största vikt för hela samhället. Denna rapport beskriver storleken och inriktningen av finansieringen av svensk grundforskning de senaste tjugo åren. Dessutom ges en prognos för resursutvecklingen till och med 2004.

Den helt övervägande delen av svensk grundforskning bedrivs inom universitet och högskolor och huvuddelen av rapporten ägnas därför högskolan. Avsikten är att beskriva lärosätenas totala situation när det gäller forskningsfinansieringen. Bidragen från de nya finansiärer som tillkommit de senaste tio åren uppmärksammas särskilt.

Se även rapporten: Utveckling av ämnesområden 1981/82–2001.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...