Vetenskapsrådets forskningsattachéer

En utvärdering av projektet i internationellt och svenskt perspektiv

Forskningsattachéprojektet startades 1998 av dåvarande Naturvetenskapliga forskningsrådet med finansiering från Stiftelsen för Kunskaps- och Kompetensutveckling (KK-stiftelsen). Ett huvudmål med projektet var att pröva nya metoder för att skapa varaktiga kommunikationsvägar mellan forskare inom naturvetenskap och olika avnämargrupper. Ett annat viktigt mål har varit att försöka förkorta tiden mellan vetenskaplig upptäckt och dess användning. Sedan januari 2001 har projektet drivits i Vetenskapsrådets regi. Projektet har utvärderats under våren 2002.

Utvärderingsuppdraget var att:

  • analysera i vilken grad effekter i form av varaktiga kontakter uppnåtts mellan forskare och avnämare i de aktiviteter som attachéerna utfört
  • utvärdera de metoder som använts med tanke på projektets syften
  • analysera möjligheter och begränsningar med olika avnämargrupper
  • undersöka hur attachéverksamheten passar in i Vetenskapsrådets nationella informationsuppdrag.

Utvärderarna bedömde att det även krävdes en nationell såväl som en internationell utblick över metoder och erfarenheter av liknande verksamhet.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.

  3. Projektbidrag för internationella forskningssamarbeten om grafen - grundforskning (FLAG-ERA)

    Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats projektbidrag för internationella samarbeten om grafen - grundforskning (FLAG-ERA) 2023. Totalt beviljar vi mer än 7 miljoner kronor för åren 2024–2026.