Miljöns mänskliga dimension

En studie av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning

Under det senaste decenniet från 2002 har den humanistiska och samhällsvetenskapliga miljöforskningen ökat i Sverige liksom i många andra länder. Ett stort antal forskningsprojekt har genomförts, tvärvetenskapligt inriktade centrumbildningar och forskningsprogram har inrättats och nya samarbetsformer mellan forskare och praktiker har prövats. Forskningen kring miljön har därigenom breddats och fördjupats men också blivit svår att överblicka.

I "Miljöns mänskliga dimension" kartläggs och analyseras den humanvetenskapliga miljöforskningens inriktningar och former, villkor och förutsättningar i Sverige. Jämförelser görs också med andra länder, främst Danmark och Norge. Tanken är att boken, som riktar sig till både forskare och praktiker, skall kunna utgöra en plattform för reflektion över och diskussion kring denna forsknings hittillsvarande och framtida utveckling i Sverige.

Utvägarprogrammets finansiärer utgjordes av: Energimyndigheten, Formas, Mistra, Naturvårdsverket, Vetenskapsrådet och Vinnova. När programmet startades finansierades det av flera numera nedlagda myndigheter, vars uppgifter övertagits av Formas, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.