Mänskliga förutsättningar för ett gott samhälle

Underlag till forskningspropositionen 2005–2008 från Ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap

I denna rapport ges en översikt över det aktuella forskningsläget inom det humanistiska samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet. Bakgrunden är att ämnesrådet för humaniora och samhällsvetenskap vill ge en aktuell bild av pågående forskning, med fokus på utvecklingen under de senaste fem åren, som underlag till regeringens forskningsproposition. I en särskild del i rapporten ges en lägesrapport rörande konstnärligt forsknings- och utvecklingsarbete.

Vetenskapsrådets propositionsunderlag 2005–2008. Vetenskapsrådet har utarbetat forskningsstrategier som underlag inför regeringens bedömning av de svenska forskningsresurserna 2005–2008. I fem rapporter redovisar Vetenskapsrådet sina övergripande bedömningar av forskningsbehov inom humaniora och samhällsvetenskap, medicin, naturvetenskap och teknikvetenskap samt utbildningsvetenskap.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...

  3. Temadag om konstnärlig forskningsfinansiering

    Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning bjuder in övriga forskningsfinansiärer till dialog om forskningsfinansiering och stödformer inom området konstnärlig, praktikbaserad och tvärvetenskaplig forskning.