Kunskap om vår värld ger kunskap för utveckling
Underlag till forskningspropositionen 2005–2008 – forskningsstrategier inom naturvetenskap och teknikvetenskap
Ämnesrådet för naturvetenskap och teknikvetenskap presenterar här forskningsstrategier inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Forskningsstrategierna redovisar ämnesrådets prioriteringar och behov inför de kommande åren. Kunskap om vår värld är en förutsättning för utvecklingen av samhället. Såväl människans behov att förstå sin värld, som utvecklingen av det hållbara samhället och den ekonomiska tillväxten är beroende av en bred naturvetenskaplig och teknikvetenskaplig grundforskning.
En nödvändighet för Sveriges framtid som kunskaps- och industrination är att ytterligare stärka svensk forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap i ett internationellt perspektiv. Forskningsstrategierna är en del av Vetenskapsrådets underlag till regeringens arbete med forskningspropositionen. Vetenskapsrådets propositionsunderlag 2005–2008 Vetenskapsrådet har utarbetat forskningsstrategier som underlag inför regeringens bedömning av de svenska forskningsresurserna 2005–2008.
I fem rapporter redovisar Vetenskapsrådet sina övergripande bedömningar av forskningsbehov inom humaniora och samhällsvetenskap, medicin, naturvetenskap och teknikvetenskap samt utbildningsvetenskap.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 14 januari 2021
I forskningspropositionen för åren 2021–2024 föreslår regeringen stora satsningar på forskning. För Vetenskapsrådets del handlar det bland annat om förstärkningar av forskningsinfrastruktur, den fria forskningen och satsningar inom ett antal utpekade...
-
Nyhet |
Publicerad 17 december 2020
Idag presenterade regeringen den forskningspolitiska propositionen för de kommande fyra åren. Det är en stark satsning på forskning och mycket av det vi efterfrågat i vårt inspel återfinns i propositionen, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Sven ...
-
Nyhet |
Publicerad 10 december 2020
Genom att erbjuda finansiering i upp till nio år kan MIMS rekrytera lovande forskare från hela världen – Emmanuelle Charpentiers upptäckt visar att strategin är lyckad.