Forskningsstatistiken för universitet och högskolor

En diskussion om tillförlitlighet

Forskningsstatistiken för universitet och högskolor bygger på data som lämnas av ett stort antal uppgiftslämnare. I enskildheter kan man därför förvänta sig att statistiken kommer att innehålla osäkerheter eller rena felaktigheter, som kontrollsystemet inte fångar upp. Statistiken är också känslig för definitioner, vilket gör att tidsserier blir svårtolkbara på grund av omdefinitioner på central nivå och omorganisationer vid lärosätena.

Mer inom samma ämne

  1. Life science-strategin är en viktig vägledning – nu krävs faktiska åtgärder och prioritering av resurser

    Regeringens uppdaterade life science-strategi är en viktig vägledning för att stärka medicinsk och klinisk forskning samt innovation i Sverige. Strategin betonar samverkan mellan hälso- och sjukvården, akademin och näringslivet, samt internationellt ...

  2. God forskningssed – ny utgåva

    Skriften God forskningssed ger en orientering i de samlade etiska krav som gäller för forskning. Den ger också vägledning för etisk reflektion under hela forskningsprocessen.

  3. Curie lanserar ny seminarieserie om forskares vardag

    Tidningen Curies nya seminarieserie Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus är aktuella frågor om forskningens villkor.