Svensk forskning om demokrati, offentlig förvaltning och folkrörelser

En kartläggning av forskningen under perioden 1990–2003, utförd på regeringsuppdrag

Svensk forskning om demokrati, offentlig förvaltning och folkrörelser – en kartläggning av forskningen under perioden 1990-2003 utförd av Vetenskapsrådet på regeringens uppdrag.

Hur står det till med demokratins förutsättningar och medborgarnas möjligheter till inflytande, insyn och ansvarsutkrävande? Hur har EU-medlemskapet inverkat på de informella kontakterna mellan departement och myndigheter? Hur påverkar samhällsorganisationen förutsättningarna för att åtgärda bristande jämställdhet? På vilket sätt har den förändrade styrningen av offentlig verksamhet påverkat de folkvalda organens möjligheter att påverka politiken?

Dessa är några av de frågor som ställs inom aktuell forskning kring demokrati, offentlig förvaltning och folkrörelser. Vetenskapsrådet har fått i uppdrag av regeringen att göra en kartläggning av forskningen inom dessa områden.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...