Forskning Reflektion Utveckling – Högskolans konstnärliga institutioner 

Högskolans konstnärliga institutioner och vägvalet inför framtiden

Konsten som kunskapskälla var ett tema som stod i fokus för den konferens som Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet tillsammans arrangerade i Sigtuna 13–14 maj 2004. Hur förhåller sig denna källa till den kunskap om människan och världen som den traditionella forskningen bidrar med? Vilka är de villkor som högskolans konstnärliga institutioner har när de arbetar med dessa frågor? Vilken är den konstnärliga forskningens och det konstnärliga utvecklingsarbetets egenart?

Konferensen i Sigtuna samlade deltagare från ett brett spektrum av konstnärliga utbildningsinstitutioner. Den gav också flera exempel på påbörjade forskarutbildningsprogram och doktorandernas situation. Diskussionerna illustrerade områdets bredd och dynamik, men vittnade också om att en glädjande samsyn nu tycks växa fram. De närmaste åren torde komma att präglas av fortsatta experiment och initiativ till nya arbetsformer. Att forskning och utvecklingsarbete på det konstnärliga området är ett viktig led i förverkligandet av det som skulle kunna kallas för universitetets eller högskolans idé bär den här konferensrapporten ett vältaligt vittnesbörd om.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Stormar och ställningar – symposium om konstnärlig forskning 2024

    Årets Symposium om konstnärlig forskning undersöker det dynamiska samspelet mellan mer-än-mänskliga krafter och kulturellt motståndskraftiga strukturer. Vi bjuder in forskare inom det konstnärliga området att identifiera de ramverk, praktiker, perspe...

  3. Temadag om konstnärlig forskningsfinansiering

    Vetenskapsrådets kommitté för konstnärlig forskning bjuder in övriga forskningsfinansiärer till dialog om forskningsfinansiering och stödformer inom området konstnärlig, praktikbaserad och tvärvetenskaplig forskning.