Forskarutbildningen i Sverige
Variation i volym, effektivitet och kostnader sedan tidigt 1990-tal
I diskussionen om den svenska forskningens kvalitet har det ibland hävdats att ökningen av forskarutbildningen dränerar forskningen på resurser och därmed riskerar att inverka negativt på forskningens kvalitet totalt sett.
Som ett bidrag till denna diskussion presenteras här en sammanställning av statistik som beskriver förändringar i forskarutbildningens volym, effektivitet och kostnader sedan tidigt 1990-tal. Siffrorna redovisas både summerade för hela riket och uppbrutna på områden.
Mer inom samma ämne
-
Nyhet |
Publicerad 17 juni 2022
Under 2022 arbetar Vetenskapsrådets ämnesråd och kommittéer fram forskningsöversikter inom sina respektive områden. I höst öppnar vi upp för möjligheten att lämna kommentarer på ett första utkast.
-
Artikel |
Publicerad 17 juni 2022
Vetenskapsrådets ämnesråd och kommittéer har under våren och sommaren arbetat fram preliminära forskningsöversikter inom sina respektive områden. Öppenhet, transparens och en god förankring i forskarsamhället är viktigt för oss. Därför ger vi möjligh...
-
Publikation |
Publicerad 8 juni 2022
Forskningstid är en central förutsättning för att kunna bedriva forskningsverksamhet av hög kvalitet. Men forskare behöver lägga arbetstid även på andra uppgifter, till exempel administration, ansökningar av forskningsmedel och undervisning. Denna r...