Forskarutbildningen i Sverige

Variation i volym, effektivitet och kostnader sedan tidigt 1990-tal

I diskussionen om den svenska forskningens kvalitet har det ibland hävdats att ökningen av forskarutbildningen dränerar forskningen på resurser och därmed riskerar att inverka negativt på forskningens kvalitet totalt sett.

Som ett bidrag till denna diskussion presenteras här en sammanställning av statistik som beskriver förändringar i forskarutbildningens volym, effektivitet och kostnader sedan tidigt 1990-tal. Siffrorna redovisas både summerade för hela riket och uppbrutna på områden.

Mer inom samma ämne

  1. Beredning av framställningar om att få föra vissa forskningsdatabaser

    Från om med den 1 januari 2025 gäller en ny lag för vissa forskningsdatabaser. Regeringen beslutar om vilka lärosäten som får föra sådana forskningsdatabaser och tar hjälp av Vetenskapsrådet i bedömningen.

  2. Forskningspropositionens fokus på excellens är en tidig julklapp till svensk forskning

    Så fick vi en tidig julklapp i form av regeringens forsknings- och innovationsproposition för 2025–2028, ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. En ökning på 6,5 miljarder kronor fram till 2028 är ingen dålig julklapp. Av dessa ...

  3. Förslag om nationell stödfunktion för ansvarsfull internationalisering

    Om Sverige ska kunna engagera sig internationellt i forskning och innovation på ett ansvarsfullt och säkert sätt behöver kunskapen höjas i hela systemet. Universitets- och högskolerådet (UHR), Vetenskapsrådet och Vinnova föreslår att regeringen etabl...