Vetenskapsrådet och jämställdheten

I denna rapport redovisas resultatet av en studie av samtliga ansökningar om forskningsstöd, drygt 17 000, som kom in till Vetenskapsrådet under perioden 2003–2005. Syftet är att ge ett underlag för rådets strävanden att uppnå jämställdhet i forskningsstödet.

Studien visar att det finns tre områden där kvinnor hade mindre framgång än män. Det första gällde fördelningen av de så kallade Linnébidragen, det vill säga satsningen på starka forskningsmiljöer. Det andra var postdoktorsstipendier för forskningsvistelse utomlands. Det tredje var det medicinska området, där kvinnor hade mindre framgång än män vid fördelningen av alla typer av bidrag utom forskarassistentanställningar.

Sammantaget, när man ser på Vetenskapsrådet som helhet, hade dock kvinnor och män i stort sett lika stor framgång.

Mer inom samma ämne

  1. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Avtal klara med fyra förlag som ger ut öppna tidskrifter

    I höstas fattade Vetenskapsrådet, Formas, Forte och Vinnova ett inriktningsbeslut om att finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter. Nu är avtal klara med fyra förlag.