Om statistiken som beskriver forskningsfinansieringen inom högskolesektorn

Denna rapport har sammanställts av en arbetsgrupp bestående av representanter från Statistiska centralbyrån, Högskoleverket och Vetenskapsrådet. Rapporten ger en översikt av den forskningsstatistik för högskolesektorn som Statistiska centralbyrån och Högskoleverket sammanställer. Likheter och skillnader i utformningen av de båda myndigheternas forskningsstatistik för högskolesektorn diskuteras i rapporten. Vidare beskriver rapporten ett genomfört arbete som syftat till att förbättra precisionen i Statistiska centralbyråns forskningsstatistik för högskolesektorn.

Som ett resultat av gruppens arbete har ämnesuppdelning av tidigare ej ämnesuppdelade forskningsmedel genomförts och tillägg gjorts av tidigare ej rapporterade medel. Rapporten behandlar även omräkning från löpande till fast pris och den tämligen komplicerade förändringen som decentraliseringen av premierna för de statliga avtalsförsäkringarna inneburit.

Mer inom samma ämne

  1. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Svensk forskning kan lyftas utan en dyr omorganisation

    Vetenskapsrådet avstyrker förslaget om tre nya myndigheter i vårt svar på remissen Ny myndighetsstruktur för finansiering av forskning och innovation (SOU 2023:59). Vi menar att förslaget har ett för snävt systemperspektiv och att kvalitetsperspektiv...