Biologisk mångfald – 2007

Resultat från trettio forskningsprojekt

Sverige har under några år satsat särskilda forskningsmedel på biologisk mångfald. Nu finns det resultat från forskningen. Trettio projekt som fått pengar från Forskningsrådet Formas och Vetenskapsrådet presenteras i den här skriften.

Skriften vill ge kunskap om den forskning som pågår kring biologisk mångfald – om växt- och djurarters utbredning och egenskaper, deras livsmiljöer och samspel i naturen, och om de grundläggande förutsättningarna för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Mer inom samma ämne

  1. Science Europe: Så kan dialogen mellan forskare och beslutsfattare stärkas

    Mer dialog behövs mellan forskarsamhället och beslutsfattare för att de beslut som fattas ska baseras på vetenskaplig kunskap. I en ny rapport ger Science Europe förslag på hur denna dialog kan stärkas.

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Debattreplik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet

    Vi vill att regeringen ger Vetenskapsrådet i uppdrag att utreda om, och i så fall hur, delar av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg i tidn...