Samverkan, forskarskolor och nätverk

Kartläggning av särskilda villkor och bidragsformer inom utbildningsvetenskap

Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté startade sin verksamhet i mars 2001. Uppdraget är att främja forskning av hög vetenskaplig kvalitet med relevans för lärarutbildning och pedagogisk yrkesverksamhet.

Utbildningsvetenskap intar inom Vetenskapsrådet en särställning då kommittén dels är tidsbegränsad och dels för att den i regleringsbrevet har fått särskilda villkor för finansiering av forskning. Ett av dessa särskilda villkor är samverkanskravet, som innebär att forskningen så långt möjligt är ska bedrivas i samverkan mellan olika lärosäten. Andra villkor är beslutade av kommittén. I denna rapport har tre olika forskare studerat hur dessa särskilda villkor påverkat verksamheten. Detta för att ge kommittén underlag för vidare beslut och diskussioner.

Mer inom samma ämne

  1. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  2. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.