Reformer inom forskning och forskarutbildning 1990–2007

Sedan 1990 har de yttre villkoren för forskning och forskarutbildning förändrats radikalt. I denna rapport presenteras kortfattat viktiga regeländringar och andra beslut av principiell karaktär som fattats av riksdagen och/eller regeringen och som berört hela högskolan.

I några fall har också viktiga organisatoriska förändringar som berört bara några lärosäten eller finansiärer tagits med. Rapporten var avsedd att fungera som en ”lathund”; vid varje reform ges en källhänvisning i form av den eller de propositioner där den presenterats.

Mer inom samma ämne

  1. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.