Mobilising Swedish social science research on sustainability

Svensk samhällsvetenskaplig forskning inom området hållbar utveckling har mycket att tillföra internationell forskning och samhället. Externfinansieringen inom området har fyrfaldigats de senaste tio åren, men för att tillvarata forskningens fulla potential krävs nya idéer och vågade satsningar samt engagemang från alla aktörer. Det menar den internationella panel som utvärderat svensk samhällsvetenskaplig forskning om hållbar utveckling för 1998–2008.

Panelen ser en ökning av finansieringen och antalet doktorander vilket är positivt och ser även en trend mot mer tvärvetenskaplig forskning. Den noterar också en snabb ökning av samhällsvetenskaplig forskning om klimat, ekosystem, miljöekonomi och miljöpolitiska styrmedel. Samtidigt finns flera spänningar inom forskningsområdet som kan hota dess potential menar panelen. Naturvetenskapliga perspektiv kan försvåra identifiering av viktiga sociala och ekonomiska forskningsfrågor. Konserverande finansieringsformer och kortsiktiga krav på omedelbar tillämpning av resultaten ger alltför litet utrymme för nya forskningsidéer. Karriärstrukturer vid universitet och bristande dialog mellan forskare och praktiker kan också hota utvecklingen. Panelen förordar ett tydligt engagemang hos alla aktörer och menar att nya idéer och vågade satsningar behöver få mer plats.

Bakom utvärderingen står Forskningsrådet Formas, Energimyndigheten, Mistra, Naturvårdsverket, Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet. Panelen har bestått av erkända forskare och företrädare för forskningens användare från Indien, USA och Europa, ledda av professor Karen O´Brien från Oslo universitet och har genomfört en oberoende granskning av forskningsområdet.

Mer inom samma ämne

  1. Ny utvärdering av svensk medicinsk grundforskning visar på både styrkor och utvecklingsområden

    Det finns medicinsk grundforskning i Sverige som håller mycket hög kvalitet och har betydelsefulla lösningar på samhälleliga utmaningar, särskilt inom hälsoområdet. Det konstaterar den internationella panel som utvärderat forskningen vid sju svenska ...

  2. Quality and impact of research in basic medicine in Sweden

    Vetenskapsrådet har genomfört en nationell utvärdering av forskningsområdet medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper med hjälp av sin utvärderingsmodell. Syftet var att bedöma både den vetenskapliga kvaliteten och forskningens genomslag i samhäl...

  3. Dialogseminarium om utvärdering av medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper

    Den 7 april presenterar vi den nationella utvärderingen av svensk forskning inom medicinska och farmaceutiska grundvetenskaper. Den internationella expertpanelen har bedömt både vetenskaplig kvalitet och forskningens betydelse utanför akademin.