Mobilising Swedish social science research on sustainability

Svensk samhällsvetenskaplig forskning inom området hållbar utveckling har mycket att tillföra internationell forskning och samhället. Externfinansieringen inom området har fyrfaldigats de senaste tio åren, men för att tillvarata forskningens fulla potential krävs nya idéer och vågade satsningar samt engagemang från alla aktörer. Det menar den internationella panel som utvärderat svensk samhällsvetenskaplig forskning om hållbar utveckling för 1998–2008.

Panelen ser en ökning av finansieringen och antalet doktorander vilket är positivt och ser även en trend mot mer tvärvetenskaplig forskning. Den noterar också en snabb ökning av samhällsvetenskaplig forskning om klimat, ekosystem, miljöekonomi och miljöpolitiska styrmedel. Samtidigt finns flera spänningar inom forskningsområdet som kan hota dess potential menar panelen. Naturvetenskapliga perspektiv kan försvåra identifiering av viktiga sociala och ekonomiska forskningsfrågor. Konserverande finansieringsformer och kortsiktiga krav på omedelbar tillämpning av resultaten ger alltför litet utrymme för nya forskningsidéer. Karriärstrukturer vid universitet och bristande dialog mellan forskare och praktiker kan också hota utvecklingen. Panelen förordar ett tydligt engagemang hos alla aktörer och menar att nya idéer och vågade satsningar behöver få mer plats.

Bakom utvärderingen står Forskningsrådet Formas, Energimyndigheten, Mistra, Naturvårdsverket, Riksbankens Jubileumsfond och Vetenskapsrådet. Panelen har bestått av erkända forskare och företrädare för forskningens användare från Indien, USA och Europa, ledda av professor Karen O´Brien från Oslo universitet och har genomfört en oberoende granskning av forskningsområdet.

Mer inom samma ämne

  1. Invigning av centret för människans förhistoria

    Den 26 april invigs ett av de excellenscentren som Vetenskapsrådets finansierar från och med i år: Centret för människans förhistoria (Center for the Human Past, CHP). Det är ett tvärvetenskapligt center för forskning om olika aspekter av människans ...

  2. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  3. Så blev finansieringsåret 2023

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 600 ansökningar* om forskningsbidrag. Drygt 1 000 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,95 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten.