Evaluation of the panel reorganisation in the Scientific Council for Medicine

Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin granskar, bedömer och prioriterar ansökningar efter vetenskaplig kompetens genom så kallad "peer review" av aktiva forskare. En ny beredningsorganisation för bedömning av ansökningar infördes 2006. I den nya organisationen grupperades beredningsgrupperna i första hand efter sjukdomsområden, omfattande allt från molekylära undersökningar till kohort studier.

Denna utvärdering, vilken genomfördes av externa experter, syftar till att beskriva vilken effekt den nya beredningsorganisationen har haft för de sökande, bedömarna, ämnesrådet och för den administrativa personalen vid Vetenskapsrådet. Resultatet visar att den nya organisationen har tydliga fördelar, men utvärderingspanelen rekommenderar även att ett antal förändringar.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Ny statistik över ansökningar och beslut

    Nu har vi publicerat samlad statistik om ansökningar och bidragsbeslut för 2023. För att göra statistiken mer användbar har vi bland annat gjort en annan ämnesindelning än tidigare år.

  3. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.