Biomedical engineering for improved health

Medicinsk teknik för bättre hälsa

En halvtidsutvärdering har genomförts av de åtta projekt som 2007 beviljades bidrag inom utlysningen "Medicinsk teknik för bättre hälsa". Utlysningen var en gemensam femårig satsning, på totalt 81 miljoner kronor, mellan Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF), Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova. Enligt utlysningen skulle bidragen för år 4–5 beslutas på basis av en halvtidsutvärdering. Det är denna som nu har genomförts i form av distansutvärdering med internationella experter inom de områden som projekten representerade, följt av besök av en internationell panel med andra experter med god överblick inom medicinsk teknik i stort och kunskap om förutsättningar för innovation och nyttiggörande.

Rekommendationen från panelen är en fortsatt finansiering av de sju projekt som sökt medel för förlängning. Ett åttonde projekt, som fått separat tilläggsfinansiering via Vetenskapsrådet, avstod från att söka mer. Utöver bedömningarna av de åtta projekten presenterade panelen ett antal allmänna observationer av övergripande art. Panelen är bland annat imponerad av den överlag höga kvaliteten på den forskning som presenterades och berömmer även projekten för deras ambitioner att skapa broar mellan de tekniska och kliniska disciplinerna.

Mer inom samma ämne

  1. Vetenskapsrådets excellenscenter

    Vetenskapsrådet finansierar 15 excellenscenter med start 2024. Centren som är under uppbyggnad ska driva nydanande forsknings- och utbildningsverksamhet kring ett centralt tema.

  2. Drygt 75 procent av kliniska studier registrerade efter ett år

    Från och med 2022 ska alla kliniska studier som Vetenskapsrådet finansierar registreras i en publik databas. En färsk uppföljning visar att majoriteten av de kliniska studier som beviljades medel 2022 har registrerats.

  3. God forskning i vården - så blir Sverige ledande i behandlingsforskning

    Vetenskapsrådet är värd för konferensen som ingår i en konferensserie som initierats av och arrangeras tillsammans med Svenska läkaresällskapet och Kungliga vetenskapsakademin.