Biomedical engineering for improved health

Medicinsk teknik för bättre hälsa

En halvtidsutvärdering har genomförts av de åtta projekt som 2007 beviljades bidrag inom utlysningen "Medicinsk teknik för bättre hälsa". Utlysningen var en gemensam femårig satsning, på totalt 81 miljoner kronor, mellan Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF), Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova. Enligt utlysningen skulle bidragen för år 4–5 beslutas på basis av en halvtidsutvärdering. Det är denna som nu har genomförts i form av distansutvärdering med internationella experter inom de områden som projekten representerade, följt av besök av en internationell panel med andra experter med god överblick inom medicinsk teknik i stort och kunskap om förutsättningar för innovation och nyttiggörande.

Rekommendationen från panelen är en fortsatt finansiering av de sju projekt som sökt medel för förlängning. Ett åttonde projekt, som fått separat tilläggsfinansiering via Vetenskapsrådet, avstod från att söka mer. Utöver bedömningarna av de åtta projekten presenterade panelen ett antal allmänna observationer av övergripande art. Panelen är bland annat imponerad av den överlag höga kvaliteten på den forskning som presenterades och berömmer även projekten för deras ambitioner att skapa broar mellan de tekniska och kliniska disciplinerna.

Mer inom samma ämne

  1. Så såg finansieringsåret ut 2024

    I år har Vetenskapsrådet tagit emot cirka 5 800 ansökningar om forskningsbidrag. 860 av dem har beviljats. Sammanlagt handlar det om 4,55 miljarder kronor till forskning vid svenska lärosäten och 2,81 miljarder till forskningsinfrastruktur.

  2. Ny styrelse och nya ämnesråd 2025–2027

    Elektorsförsamlingen har nu valt ledamöter till Vetenskapsrådets styrelse och ämnesråd för perioden 2025–2027. Mandatperioden är tre år och ledamöterna kan väljas om för ytterligare tre år.

  3. Stor acceptans för djurförsök hos allmänheten

    En majoritet i Sverige accepterar djurförsök i medicinsk forskning. Det visar en undersökning som Vetenskapsrådet genomfört. Samtidigt är frågan komplex, och det finns kunskapsluckor.