International evaluation of Onsala Space Observatory

Onsala rymdobservatorium (OSO, Onsala Space Observatory) är en svensk nationell anläggning för radioastronomi. Den utvärdering av verksamheten som genomfördes under 2009 visar att Onsala sköter sina stora antal uppdrag och projekt väl och att kvaliteten på den forskning som bedrivs vid observatoriet är hög och står sig väl i jämförelse med motsvarande institutioner i resten av världen.

Onsala är en del av Chalmers avdelning för radio- och rymdvetenskap och utvärderingspanelen noterade att denna kombination av universitet och nationellt forskningscentrum har gett upphov till en mycket effektiv miljö att utbilda ingenjörer, astronomer och geofysiker – forskare som kommer att vara en ovärderlig resurs i framtiden. Utvärderarna anser också att OSO:s program för att engagera det omgivande samhället är föredömligt. Utvärderingen gäller åren 2006–2009, med en blick in i framtiden, och har utgjort underlag för beslut av rådet för forskningens infrastrukturer vid Vetenskapsrådet om budget för Onsala rymdobservatorium för perioden 2010–2013.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.