Rättsliga förutsättningar för en databasinfrastruktur för forskning

Vetenskapsrådet har i flera sammanhang identifierat behovet av en databasinfrastruktur för forskning. I forskningspropositionen har regeringen uttalat att det behövs ett mer effektivt utnyttjande av befintliga databaser och register för att svensk forskning fullt ut ska kunna dra nytta av de unika förutsättningar som finns i landet i form av register över befolkningen.

En bakgrund till denna rapport är att det finns intressen som står mot varandra inom databasområdet. Grovt förenklat kan det beskrivas som samhällets intresse av att dels skapa förutsättningar för att bedriva forskning som ger upphov till ny kunskap, dels ha ett regelverk som skyddar integriteten hos den enskilde medborgaren. Detta belyses utförligt i rapporten.

Rapporten går igenom flera lagar och föreskrifter ur ett databasperspektiv, exempelvis personuppgiftslagen, etikprövningslagen samt offentlighets- och sekretesslagen. Exempel på frågor som behandlas i rapporten rör den personliga integriteten, befintliga datakällor, dokumentation och arkivering samt utlämnande av data.

Mer inom samma ämne

  1. Etikarena 2024: AI och forskningsetik

    Den snabba tillväxten av olika former av artificiell intelligens skapar nya forskningsetiska risker och dilemman, samtidigt som helt nya möjligheter att bedriva forskning uppstår. Men vad händer till exempel om forskningen skapar former av artificiel...

  2. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  3. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...