Evaluation of the modified MAX IV proposal 2009

Utvärdering av omarbetad teknisk design för MAX IV

Synkrotronljusstrålning är i dag ett viktigt vetenskapligt verktyg med många användningsområden. Vid synkrotronljusanläggningen MAX-laboratoriet i Lund planeras en ny anläggning vid namn MAX IV som kommer att ge nya möjligheter till världsledande forskning. De tekniska och vetenskapliga aspekterna av den nya anläggningen utvärderades 2005 respektive 2006.

Utvärderingarna indikerade att MAX IV kommer att kunna erbjuda en världsledande och unik röntgenkälla av värde för konkurrenskraftig forskning inom ett stort antal vetenskapliga discipliner. Sedan dess har förberedelserna för bygget av MAX IV pågått och ett nytt utkast till teknisk design av anläggningen har tagits fram. År 2009 granskade en panel av internationella experter det omarbetade designförslaget. Deras slutsatser och rekommendationer presenteras i denna rapport.

Mer inom samma ämne

  1. Storskaliga beräkningsresurser

    Forskar du inom beräkningsvetenskap? Då kan du ansöka om att få tillgång till svenska och europeiska beräkningsresurser vid NAISS och EuroHPC. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga.

  2. Slutrapport från behovsinventering avseende data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Utbildningsvetenskaplig forskning har under de senaste 20 åren vuxit fram som ett väl etablerat forskningsfält. I forskningsöversikten 2023 betonade Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté behovet av att utveckla infrastrukturer som stärke...

  3. Data och infrastruktur för utbildningsvetenskaplig forskning

    Under 2023 genomförde Vetenskapsrådets utbildningsvetenskapliga kommitté en kartläggning och behovsinventering avseende data samt behov av infrastrukturer för utbildningsvetenskap. Vid detta seminarium presenterar utredare Jan Hylén rapporten.